Jag är otroligt svag för lussebullar (egentligen det mesta med saffran, faktiskt…) men jag orkar sällan göra lussebullar själv. Dels för att min mamma bakar världens godaste lussekatter och dels för att det tar tid och är lite pilligt. Just därför är de här sockrade saffransbullarna toppen – de går snabbt att göra men smakar toppen!

Receptet hittade jag hos Arla. Nu ska jag djupdyka i min recepthög och se vad jag kan hitta för spännande till årets julbord. Vi hörs, vänner!

Sockrade saffransbullar

48 stycken

50 g jäst

175 g smör

5 dl fet mjölk

2 paket saffran

1,5 dl strösocker

0,5 tsk salt

1 ägg

900 g vetemjöl

smält smör och socker till garnering

Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken och värm tills det är fingervarmt. Häll över jästen och blanda. Tillsätt saffran, socker, salt, ägg och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den är smidig och låt jäsa i en halvtimme. Sätt ugnen på 225 grader. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och rulla 48 släta bullar. Lägg på plåtar med bakplåtspapper och låt läsa i en halvtimme till. Grädda i mitten av ugnen i 5-8 minuter. Låt bullarna svalna något och pensla sedan med smält smör och doppa i strösocker.