Just nu är det mest Calle som äter granola i den här familjen, och han sätter i sig en sådan här burk på kort tid. Vi gör med andra ord granola minst en gång varannan vecka här hemma. Vanligtvis kryddar jag bara granolan med kanel men sist fick vi feeling och slängde ner en påse saffran – och det var ju ingen dum idé alls visade det sig.

Man kan ju blanda ner precis vad som helst i granola – det kan till exempel vara gott att ha i en matsked jordnötssmör (med bitar!) när man smälter kokosoljan och apelsinsaften.

Saffransgranola

1 stor burk

5 dl havregryn

2 dl kokosflingor, rostade

1 dl hasselnötter, rostade

1 dl solrosfrön

1 dl pumpafrön

1 dl torkade tranbär

1 stor apelsin, skal och juice

3 msk kokosolja

3 msk flytande honung

1 tsk kanel (minst)

1 paket saffran

Sätt ugnen på 160 grader och blanda alla torra ingredienser förutom tranbär, kokosflingor och hasselnötter i en stor bunke. Blanda apelsinskal- och saft med kokosolja, honung, saffran och kanel i en kastrull och värm lätt tills allt smält ihop. Häll blandningen i bunken och blanda ordentligt med händerna så att allt blir täckt av det blöta. Lägg på en bakplåtspapperklädd plåt och fördela jämt över hela plåten. Grädda i mitten av ugnen i 30 minuter och rör runt två gånger (minst) under den tiden. När 30 minuter har gått brukar jag stänga av ugnen och lämna ugnsluckan på glänt och låta granolan stå kvar i ugnen över natten. Blanda i tranbären (jag tycker det är godast att dela dem i mindre bitar om de är väldigt stora), kokos och de rostade hasselnötterna när du häller över granolan i en stor burk.