Jag har snöat in på att långbaka grönsaker. Blomkål, rotselleri, you name it. Förra veckan – när jag oturligt nog skar av mig fingertoppen när jag skulle förbereda just den här middagen – långbakade vi spetskål på låg temperatur i några timmar och det blir magiskt.

Till kålen passar det riktigt fint med brynt smör smaksatt med soja. Vi åt även potatisstomp till, som är så enkelt som kokt potatis som jag mosat grovt och sedan stoppade in i ugnen  på ungefär 225 grader med några skivor smör, salt och nymald svartpeppar och plockade sedan ut det när det fått lite yta.

Långbakad spetskål

2 portioner

1 spetskålshuvud

olivolja

100 g smör

soja efter smak

Sätt ugnen på 175 grader. Klyfta spetskålshuvudet (FÖRSIKTIGT…) och lägg i en ugnsfast form. Ringla över olivolja. Baka till kålen fått fint med färg, det borde ta ungefär 1,5 timme.

Lägg smöret i en kastrull och smält det på hög värme. Vispa hela tiden och fortsätt värma tills den har en gyllenbrun färg och nötig doft. När smöret håller 125 grader är det klart. Ta av smöret från värmen och häll över i en kall bunke. Tillsätt soja efter smak.