Den här veckan är det högt och lågt med jobb, plugg, föräldraledighet och allt där emellan. Tur då att jag har en heldag i Köpenhamn på fredag att se fram emot, för att inte tala om att vi firar för-nyårsafton på lördag! Min mellanrätt är spikad och allt som återstår är att bestämma vad jag ska servera för vin till. Om jag ens ska ha vin, det återstår att se. Återkommer i frågan.

Nu ska jag snart lägga mig raklång på soffan, men först – recept på den übergoda muhammaran vi åt för ett tag sedan. Receptet kommer från en av mina stora favoriter, Zeina.

Muhammara

nog för 2…

3 dl valnötter

1 dl paprikapuré (eller ajvar)

0,5 dl ströbröd

1 riven vitlöksklyfta

2 msk citronsaft

2-3 msk granatäpplesirap

1 färsk chili

0,5 tsk spiskummin

salt, nymald svartpeppar

2-3 msk vatten

rapsolja

Värm ugnen till 200 grader. Lägg valnötterna på en plåt och rosta i ungefär 10 minuter – se till så de inte bränns! Lägg nötterna på en kökshandduk och gnugga bort så mycket skal som du kan. Släng skalen och lägg valnötterna tillsammans med övriga ingredienser (förutom oljan) i en matberedare. Mixa några varv tills allt är blandat och smaka av med salt och eventuellt peppar. Häll i olja i matberedaren när den är igång och fortsätt hälla tills du har en bra, lagom tjock konsistens – jag körde på strax under 1 dl. Lägg upp på tallrik och garnera med valnötter. Ringla över granatäpplesirap.