Yotam Ottolenghi, min absoluta favoritkock alla kategorier! Det här receptet har till och med fått Calle, skeptikern, att tycka om butternutpumpa. Helt otroligt. Men jag förstår honom, för den här rätten är helt otrolig. Söt pumpa, het chiliyoghurt, lite korianderolja på det OCH toppat med salta och rostade pumpakärnor. GAH.

Det här är hands down den godaste pumparätt jag ätit.

Butternutpumpa med chiliyoghurt

2 portioner

1,5 kg butternutpumpa

2 tsk kanel

olivolja

50 g korianderblad

1 liten vitlöksklyfta, krossad

20 g pumpafrön, rostade (och saltade!)

200 g fet yoghurt

sriracha, så mycket du vill

salt, nymald svartpeppar

Sätt ugnen på 200 grader varmluft. Dela pumpan på hälften (ta bort kärnhuset) och skiva sedan i tunna skivor. Lägg skivorna i en stor skål, ringla över rikligt med olivolja och blanda ner kanel. Rör runt med händerna tills alla skivor är täckta och lägg sedan ut på en en stor plåt. Strö över salt och dra några varv med pepparkvarnen. Rosta i mitten av ugnen i 40-60 minuter tills bitarna blivit mjuka och fått en gyllene färg. Jag tycker de är extra goda när de blir lite knapriga!

Lägg korianderblad och vitlök i en mixer och mixa tills det är blandat. Vänd ner olivolja försiktigt (annars blir den besk – pratar av erfarenhet…) och smaka av med salt. Rosta pumpafröna i en stekpanna och tillsätt salt och en skvätt vatten. Låt vattnet koka bort och lägg sedan fröna på en tallrik. Blanda yoghurten med sriracha och ställ åt sidan. När pumpan är klar – lägg på en tallrik, ringla över korianderoljan och klicka på chiliyoghurten. Strö över pumpafröna.