Jag ska alldeles strax gå och lägga mig efter att ha spenderat nästan hela kvällen med att skriva en labbrapport som ska lämnas in om några dagar men först måste vi diskutera raita, den indiska såsen som finns i sjutusenfemhundra olika varianter. Jag har aldrig varit en jättekonsument av raita – fram tills för några månader sedan vill säga, när jag köpte med påse med hel spiskummin från den gulliga kryddaffären i Torvehallerne i Köpenhamn.

Vaddå, tänker ni? Jo. Skillnaden på smak i färdigmald och hel spiskummin är monumental. Prova själva ska ni få se.

Raita

lagom för två…

1 liten burk fet yoghurt

0,5 gurka, tärnad

några blad färsk mynta, skivade

hel spiskummin, rostad och stött

salt, några drag med svartpepparkvarnen

Blanda samtliga ingredienser till raitan och låt den stå kallt en stund innan servering. Ät som tillbehör till alla former av stark mat.