Det är torsdag. En ganska trött sådan, faktiskt. Sigge sover och jag bakar foccacia (ingen vanlig foccacia utan Lisa Lemkes monsterfoccacia som ska jäsa i hela 20 timmar när den är färdigvikt – spännande) och förbereder inför 1-årskalaset vi ska ha på lördag. Släkt trillar in från både Stockholm och Skåne och middag för 12 vuxna och nästan lika många barn kräver sina förberedelser om man säger så. Brödet kommer passa fint till den vegetariska grytan med saffran och fänkål som vi ska bjuda på, och förutom det blir det både bubbel och tårta.

Förra helgen var vi på landet och fick då besök av vänner som kom på middag. Till frukost bjöd vi bland annat på scrambled tofu efter ett recept av Yotam Ottolenghi. Rosharissa och nigellafrön är kanske inget man bara springer på sådär men vi körde på vanlig harissa och glömde dessvärre nigellafrön men det smakade riktigt fint ändå.

Scrambled tofu

2 (stora) portioner

1 msk olivolja

2 msk harissa

200 g tofu, pressad

2 dl tunt skivad lök

2 tsk nigellafrön

salt (MYCKET), svartpeppar från kvarn

1 tsk paprikapulver

om du får feeling – någon form av riven ost (vi hade asiago på)

Värm olivoljan i en stekpanna (gärna gjutjärn eller non stick), lägg ner löken och stek tills de är gyllene i färgen. Tillsätt harissa och blanda ordentligt. Smula ner tofun i pannan och rör runt. Smaka av med salt, svartpeppar, paprika och nigellafrön. Riv ost över om du vill ha det.