Våra matpreferenser går väldigt mycket i vågor beroende på vad vi har hemma, vad vi känner för och vad Clara efterfrågar. Förra veckan när vi låg tysta och skedade och hon sov (trodde jag) hörde jag helt plötsligt “mamma, jag vill äta bacon imorgon”. Haha. Det blev inget bacon dagen efter eftersom vår leverans från RJ (vår lokala köttbutik på landet) inte ännu kommit och jag konsekvent vägrar köpa kött från något annat ställe än RJ. Imorgon ska hon dock få raggmunkar med bacon, och det brukar gå hem (hos samtliga i familjen).

Resten av min familj äter ju kött, och många frågar mig ofta om vi alltid äter olika grejer? Eller får barnen inte äta kött? Och är det inte jobbigt? Nej inte alltid, jo det får de, nej det är inte jobbigt. Det blir ganska naturligt att de andra inte äter så mycket kött heller eftersom det ofta är jag som lagar mat och well, jag äter ju inte kött. Men däremot gör vi ofta saker som man kan välja att ha kött till – som till exempel just raggmunkar, när de som vill kan ha bacon till medan jag nöjer mig med kikärtssallad och grovt rivna morötter.

Så funkar det för övrigt med nästan all mat vi äter, för Clara är inte alltid så pepp på att äta det vi lagar, men det mesta funkar om man ger henne en demonterad variant. Som med de vietnamesiska pannkakorna på bilden nedan – Clara tyckte själva pannkakan var döden, så då fick hon istället små högar med grönsaker och tofu, och en näve bönor till det (för vi har nästan alltid bönor till maten oavsett vad vi äter). Får hon dock välja mat är hon som de flesta andra barn – hon vill ha någon god pasta (tagliatelle och spaghetti är favoriterna) med farfars köttbullar (Calles duger också) och till det gärna lite mozzarella och gurka.

Pannkakorna gick i alla fall hem hos mig och Calle och receptet kommer från en Ann-Louise, och jag har sagt det innan men säger det gärna igen – in och botanisera bland hennes recept, för även om hon inte bloggar längre finns där en uppsjö av godsaker sparade i arkivet.

Báhn xéo
2 portioner + matlåda

200 g rismjöl
1 ägg
0,5 tsk salt
1 tsk gurkmeja
400 ml kokosmjölk
rapsolja
1 lime, saften
1 msk sesamolja
1 msk rårörsocker
1 msk risvinsvinäger
1 msk ketjap manis
2 tsk riven ingefära
0,5 röd chili, fint hackad
1 vitlöksklyfta, riven
0,5 tsk salt
300 g fast tofu + soja
1 stor morot, skuren i tunna stavar
1 kålrabbi, skuren i tunna stavar
4 vårlökar, fint skivad
2 dl färsk koriander
2 dl färsk mynta
100 g mungböngroddar
100 g svamp (stekt)

Blanda ihop rismjöl, ägg, salt och gurkmeja i en stor skål. Tillsätt kokosmjölken långsamt under snabb vispning tills du har en klumpfri smet. Smeten ska vara ungefär som grädde i konsistensen så tillsätt mer kokosmjölk eller vatten om den är för tjock! Låt smeten vila.

Vispa ihop alla ingredienser till såsen och ställ åt sidan. Lägg tofun mellan två tallrikar och pressa ur vätskan.

Värm en stor stekpanna. Tillsätt kokosolja och häll i smet. Virvla runt pannan så att smeten täcker hela botten. När sidorna har blivit knapriga – vänd pannkakan och grädda andra sidan. Stjälp upp på tallrik och håll varm i ugn medan du steker de andra.

Skär tofun i tunna skivor och stek i kokosolja tills bitarna blivit gyllene. Slå över soja och stek i någon minut till och blanda runt tills alla bitarna är täckta. Lägg en pannkaka på tallriken och toppa med ett berg av grönsaker, krispig tofu och sötsyrlig sås.