Ris och bönor är stapelvaror i många länders kök världen över och det finns en uppsjö av olika varianter av rice and beans. Min variant är (tex-) mexikansk och påminner lite om en slags risotto, men istället för parmesan är det en lagrad cheddar. GALET gott.

Det rekommenderas att man använder långkornigt ris och det var det vi använde. Det här är ju en såndär käck rätt man kan blanda ner lite vad som helst i. Perfekt för kylskåpsrens, med andra ord.

Mexican rice och beans

2 portioner + stor matlåda

1 msk olivolja

1 gul lök, fint tärnad

1 röd paprika, tärnad

2 vitlöksklyftor, tunt skivade

2,5 dl frysta majskorn

1 burk svarta bönor

2 färska jalapenos, tärnade

1 burk krossade tomater

2 tsk chilipulver

1 tsk spiskummin

2 dl långkornigt ris

salt, svartpeppar från kvarn

2,5 dl riven cheddarost

färsk koriander till garnering

Använd en tjockbottnad kastrull eller en sauteuse med lock. Hetta upp olivolja och tillsätt lök, vitlök och röd paprika. Rör runt tills grönsakerna mjuknat och löken blivit genomskinlig. Tillsätt majs och svarta bönor och låt koka in i några minuter. Rör ner 3,5 dl vatten, burken med krossade tomater, kryddorna och ris. Låt koka upp och sänk sedan värmen så att det puttrar. Lägg på lock och låt gå tills riset mjuknat, det tar ungefär 20 minuter. Rör runt ofta (och tillsätt mer vatten om det behövs). När riset är mjukt – vänd ner osten, blanda ner färska jalapenos och toppa med massor av färsk koriander.