Klockan är snart elva och den här jetlaggade familjen skrotar omkring i pyjamas här hemma. Jag släpade mig upp vid nio eftersom jag var tvungen att vika surdegen jag satte igår men efter några glas iste börjar jag känna mig som människa igen. Idag ska vi fortsätta packa upp, hämta grönsaker på REKO och botanisera efter höstkläder på vinden. Lagom ansträngande för en regnig torsdag.

Om ni vill passa på att göra en riktigt god moussaka till helgen kan jag rekommendera den här varianten som vi festade till det med en regnig dag i somras. Jag älskar personligen moussaka medan Calle är mer meh. Totalt oförståeligt för jag menar ärligt, hur kan man inte älska mjukrostad aubergine, ostsås och mustig sojafärssås? Precis.

Moussaka

1 stor form

2 auberginer

0,5 tsk salt

5 kokta potatisar

2 gula lökar

3 klyftor vitlök

1 msk olivolja

500 g sojafärs

en gnutta kanel

0,5 tsk chiliflakes

0,5 tsk oregano

2 burkar hela tomater

1 dl vatten

3 msk tomatpuré

1 grönsaksbuljongtärning

salt, svartpeppar från kvarn

2 msk smör

2 msk vetemjöl

3 dl fet mjölk

100 g riven cheddar

salt, svartpeppar från kvarn

riven ost till toppen, 1,5 dl-ish

Sätt ugnen på 225 grader. Skär auberginen i 0,5 cm tjocka skivor (från kortsidan) och lägg ut rundlarna på dubbelvikt hushållspapper och strö över salt. Låt dra i en kvart, ungefär.

Skala och finhacka lök och vitlök, hetta upp olivolja i en panna och fräs tillsammans med sojafärsen. Tillsätt kryddorna, tomaterna, tomatpuré, buljong och vatten och låt koka lää-hääänge.

Skölj av saltet och pressa ur vätskan från auberginskivorna. Häll på 2 msk olivolja och blanda väl. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt och grädda i mitten av ugnen i ungefär 30 minuter.

Sänk ugnen till 175 grader när auberginen är klar. Smält smöret i en kastrull och vispa ner mjölet. Tillsätt mjölk och låt såsen koka ihop. Dra från värmen, vänd ner osten och smaka av med salt och svartpeppar från kvarn.

Smörj en ugnsfast form och varva skivad potatis, ostsås, aubergine och sojafärssås. Toppa med ostsås och riven ost och gratinera i ungefär en halvtimme. Låt stå minst 10 minuter innan servering.