Jag håller så sakteliga på att omvända mig själv när det kommer till rödbetor. Ibland kan jag nämligen tycka att det är fantastiskt och ibland kan jag tycka att det inte alls är speciellt gott. Smaken kan bli lite för jordig när betorna tillagas på vissa sätt och det går inte hem hos mig. Eller hos Calle för den delen för han är ganska mycket av en rödbetsskeptiker. Den här rätten gick dock hem hos oss båda.

Det där bovetecrunchet på toppen har jag kopierat rakt av och använder på typ… allt. Speciellt matiga sallader! Receptet kommer från Coop och Green Kitchen Stories.

Bakade betor med yoghurt

2 portioner (+matlåda)

500 g rödbetor

(100 g rabarber)

2 vitlöksklyftor, skalade

3 timjankvistar

1 msk olivolja

1 tsk flingsalt

3 msk flytande honung

2 tsk finriven ingefära

3 dl grekisk yoghurt (10 procent)

1 dl helt bovete

2 tsk olivolja

1 tsk fänkålsfrön

1 tsk salt

Sätt ugnen på 175 grader. Skala och skär betorna i klyftor. Skär rabarbern i 1 cm stora bitar. Lägg allt på en bakplåtspappersklädd plåt tillsammans vitlök och timjan. Ringla över olivolja och salta. Vik ihop pappret till ett paket och tillaga mitt i ugnen tills betorna är mjuka, det tar 45-ish minuter (minst).

Blanda bovete, olivolja, fänkålsfrön och salt i en ugnsform och rosta under betorna tills bovetet fått färg, det tar ungefär 8-10 minuter.

Blanda honung och ingefära. Bred ut yoghurten på ett fat och lägg på betorna. Toppa med bovetecrunch och ringla över ingefärshonungen.