Det här receptet kommer från Calles äldsta systerdotter Ester, som precis som jag tycker väldigt mycket om bönor av alla dess slag. De här vegburgarna är hands down de godaste jag ätit någonsin och originalreceptet kommer från Coop.

Som tillbehör hade vi karamelliserad lök, västerbottenkräm och rucolasallad. Sötpotatispommes gjorde vi också men de blev ganska meh, faktiskt. I sedvanlig ordning har jag ändrat lite i burgarreceptet, bland annat tillsatt kikärtor för lite mer crunch.

Burgare på svarta bönor + kikärtor

4 portioner

1 paket kidneybönor

1 paket kikärtor

1 liten gul lök, finhackad

2 finhackade vitlöksklyftor

1 ägg

2 tsk mald spiskummin

1 kruka koriander, grovt hackad

0,5 dl potatismjöl

salt, nymald svartpeppar

Blanda alla ingredienser i en skål och krama med händerna så att det blir en ganska klumpig smet. Man kan även mixa såklart, men jag vill ha stora bönbitar i mina burgare och då är det bättre att göra det med händerna. Smaka av med salt och peppar. Forma till biffar och lägg på ett fat och ställ in i kylen i minst en halvtimme, gärna längre.

Innan vi grillade burgarna friterade vi dem en kort stund för att de skulle sätta sig ordentligt – det var ett GRYMT bra sätt att få dem att hålla ihop. Efter friteringen stoppade vi ner dem i ett oljat halster och grillade tills de fått ordentligt med färg.