Att vi äter pizza nästan varje fredag kommer nog inte som en chock för de som läst här ett tag. Vi ÄLSKAR pizza, ingen tvekan om det och nu på sommaren är det ljuvligt att kunna hämta ingredienser från vår odling på landet. För några veckor sedan toppade vi med bland annat nyskördad rucola och tunt skivad vitlöksblast och när tomaterna mognar blir det en oslagbar tomatsås.

Den bästa pizzadegen hittar ni här, men det där med att knåda i 10 minuter innan saltet tillsätts brukar jag hoppa över när vi är på landet och inte har tillgång till en assistent. Blir lika bra ändå, för det mesta hänger på bakstenen. En riktigt het baksten gör krisp på det mesta.

Tomatsås

Nu för tiden gör jag bara tomatsås på färska tomater, på enklast möjliga vis. Jag hackar en liten lök, fräser i rikligt med olivolja och tillsätter två nävar halverade småtomater (det är lag på att man använder svenska tomater när de finns i butik…) och låter puttra ihop i en halvtimme ungefär. Jag kryddar inte med något alls utan låter den bara svalna och mixar sedan så att den blir någorlunda slät.

Crème fraiche 

När vi gör vit pizza toppar vi allt som oftast med en fet crème fraiche, rikligt med riven parmesan och nymald svartpeppar.

Fänkål och dill

Mandolina fänkålen tunt och stek mjuk i smör. Supergott att toppa på vit pizza tillsammans med lök och mozzarella. Lägg på dillen när pizzan har kommit ut ur ugnen. Har du fänkålsolja hemma är det supergott att ha på också. Och svartpeppar!

Tallegio och syrad sommarvitkål

Strimla kålen med mandolin och lägg på en skärbräda. Salta och låt stå en liten stund. Sköj och kramar ur och lägg i en burk, häll på lite ättika och massera in i kålen tills den blir mjuk. Toppa pizzan med crème fraiche, Tallegio, mozzarella och lök och lägg på den syrade kålen när pizzan är ute ur ugnen. Toppa med grönt (rucola, babygrönkål eller babyspenat är gott).

Ugnsrostad citron och rucola

Dela en citron på hälften och skär i tunna skivor (ta bort kärnorna). Koka upp vatten och lägg ner i två minuter. Torka av citronskivorna och lägg på en plåt, ringla över olivolja och strö över socker och blanda runt. Grädda i ugnen på 160 grader i 15-20 minuter tills skivorna fått färg. Toppa pizzan med crème fraiche, mozzarella, parmesan, ugnsrostad citron och lök. Lägg på rucolan när pizzan är ute ur ugnen.

Gorgonzola, päron och pinjenötter

En gammal klassiker som jag v-e-r-k-l-i-g-e-n älskar. Toppa med crème fraiche, lägg på gorgonzola, mozzarella, päron och pinjenötter. Riv av några rosmarinkvistar och strö över.

Getost, pinjenötter, balsamico

Toppa med crème fraiche, lägg på bitar av getost och strö över pinjenötter. Lägg på rucola när pizzan är ute ur ugnen och ringla över en riktigt fin balsamico (jag är besatt av den här).