Jag har helt missat en fråga om hur man egentligen tillagar tofu bäst. Ska den pressas? Inte pressas? Vad är skillnaden? Vilket märke är bäst? Så många frågor, så lite svar för jag ska i ärlighetens namn erkänna att jag är allt för slarvig när jag tillagar tofu. Jag tar mig sällan tid till att pressa den och ännu mer sällan tid till att marinera den så länge som man egentligen ska. Har inget att skylla på förutom möjligtvis latmasken… (och dålig planering haha).

MEN – låt oss börja med märke. Finns det en favorit? Ja, typ. Jag köper ofta Yi Pins, den tycker jag är fast och bra. Jag köper aldrig den marinerade varianten oavsett märke, och silkestofu är inget vi sysslar med så ofta i den här familjen. Det är alltså den fasta varianten som gäller om du vill kunna steka, grilla eller fritera utan att den smulas sönder (har empirisk erfarenhet av det där med smulandet…)

När man pressar tofun får man bättre konsistens (sägs det, kan villigt erkänna att jag alltid missar att pressa) men det jag har börjat göra (vilket jag för övrigt såg i ett avsnitt av Diners, Drive-Ins and Dives) är att jag på kvällen friterar tofun väldigt snabbt, i någon minut eller så, sen marinerar bitarna över natten. Gissar på att det ger samma effekt som att pressa den eftersom vätskan försvinner.

De flesta gånger vi äter tofu friterar vi den, antingen pankopanerad eller marinerad i till exempel soja, limejuice och sweet chilisås. Ibland har vi grillat tofu (det blir jättegott om man låter tofun få rejält med yta) och när vi gör bowls av olika slag brukar vi råmarinera den (med till exempel ponzu och sweet chilisås) och äta den som den är. Galet gott det med. Kolla under den här kategorin för ett gäng recept!