Jag hoppas på att komma iväg och plocka jordgubbar den här veckan. Vi har inte ätit jordgubbar med grädde och socker en enda gång den här sommaren, för på midsommar var vi lite wild and crazy och åt jordgubbar – vanliga och picklade – med mascarponekräm och rosmarin. Det var otroligt gott, och rosmarin och jordgubbar är en oväntat fin smakkombination måste jag säga.

Förvara jordgubbarna i en burk i kylen så håller de upp till tre veckor. Receptet kommer från ett gammalt nummer av Buffé.

Picklade jordgubbar med vanilj och rosmarin

5 dl-ish

500 g färska jordgubbar

1 rosmarinkvist

0,5 vaniljstång

1 dl äppelcidervinäger

1 dl vatten

1 dl strösocker

Ansa och skölj jordgubbarna. Dela på mitten och lägg tillsammans med vaniljstången och rosmarinkvisten i en väl rengjord glasburk med tätslutande lock. Koka upp vinäger, vatten och socker. Häll den varma lagen i burken. Låt svalna och ställ sedan i kylen i minst 12 timmar.