I måndags hade vi sommarfest med vårt MBT-gäng, en slags officiell säsongsavslutning med årets kanske godaste line-up matmässigt. Friterade tunnbröd med brie och tomat- och vaniljmarmelad (hej, midsommartilltugg!) och matiga sallader, Tobbens GT, drink med sencha, lime och sodavatten, kakor och sommartrifle, och så mitt bidrag – en slags demonterad  och modifierad gubbröra.

Originalrecptet kommer från en gammal Buffétidning, men i sedvanlig ordning har jag ändrat lite. Sillen rykte, till exempel…

Ägg, kavringssmul och gräddfil

6-8 bufféportioner

4 skivor kavring

50 g smör

5 ägg

500 g kokt, kall nypotatis

5 rädisor

2 dl gräddfil

0,5 dl finskuren gräslök

1 dl smulad Västerbottensost

1 dl färsk dill

svartpeppar, havssalt

Smula kavringen och stek smulorna i smöret på medelvärme i 3-5 minuter tills de blivit krispiga. Lägg på hushållspapper och låt svalna. Mjukkoka äggen, spola i kallt vatten och skala. Skär i klyftor. Dela potatisen på mitten och skiva rädisorna tunt. Fördela på ett fat och klicka på gräddfil och toppa med kavringssmul, gräslök, rädisor, smulad ost och dill. Toppa med salt och nymald svartpeppar.