Det är ju rabarbersäsong (denna ljuva tid!) och vi har gjort rabarberpaj både på landet och hemma hos mamma och pappa i Skåne. Förra veckan grävde vi dessutom fram ett recept, av det lite mer matiga slaget, på en rätt med quornfilé och rabarber, som för övrigt var ett riktigt vandringsrecept back in the days när det fanns en matbloggosfär. Those were the days.

Den här gången gjorde vi lite annorlunda och det blev ännu godare än originalet, faktiskt. Vi stekte på quornfiléerna så de fick ordentligt med färg, och lät rätten gå färdig i traktörpanna istället för att ställa in den i ugnen. Gräslöken på toppen är ett måste! Vi marinerade quornfiléerna över natten (den här gången med bland annat soja, chipotle och pressad lime) men det går ju lika bra att snabbmarinera eller helt enkelt bara steka på dem och krydda med valfri kryddning.

Quornfilé med rabarber

2 portioner

4 quornfiléer

3 dl rabarber i små bitar

3 dl syrad grädde

(ev 1 dl mjölk om det behöver spädas)

1 msk flytande honung

1 grönsaksbuljongtärning

1 msk sambal oelek

1 pressad vitlöksklyfta

0,5 dl hackad gräslök

salt, nymald svartpeppar

Stek quornfiléerna i grillpanna och lägg sedan över i en traktörpanna. Blanda ingredienserna till såsen (men inte gräslöken!) och häll över filéerna. Blanda i rabarbern och lägg på locket och låt puttra i 10-ish minuter tills rabarbern blivit mjuk och såsen kokat ihop. Strö över gräslök precis innan servering och ät det hela med ris och en sallad.