Vi har blivit med fritös! Japp. En nätt liten rostfri klump på ett kilo eller så. En av våra vänner förstod inte alls storheten med att ha en fritös men för oss (det vill säga Calle…) som varje vecka står och grytfriterar allt från tortillachips till falafel är det toppen att slippa hålla koll på temperaturen med termometer.

Jag har dessutom gått bananas och köpt en kokbok om just fritering; Friterat – konsten att fritera allt! av Paul Kühlhorn och Eva Liljefors. Ser fram emot att den ska dimpa ner i brevlådan snarast! Så vad är godast att fritera då? Överst på listan står nog, som jag skrev ovan, tortillachips, för att inte tala om de här lökringarna med honung och parmesan som vi gjorde på landet för några veckor sedan. He-rre-min-get vad gott. Recept från Tommy Myllymäki.

Lökringar med honung och parmesan

4 portioner

2 gula lökar

1 ägg

vetemjöl

2 dl panko

frityrolja

50 g riven parmesan

4 tsk honung

flingsalt

Skala och skär löken i 1 cm tjocka skivor. Separera ringarna från varandra och doppa dem i kokande vatten i ungefär 10 sekunder. Kyl ner och låt torka på hushållspapper. Vispa upp ägget och dubbelpanera lökringarna – först i mjöl, sedan ägg och sist panko.

Värm upp olja till 180 grader (använd som sagt termoteter eller fritös) och fritera lökringarna gyllenbruna på båda sidor. Lägg upp på ett fat, ringla över honung och toppa med parmesan.