Jag gör inte så ofta mac’n’cheese själv av oklar anledning men förra veckan slog vi på stort och åt det till middag som uppladdning inför en helkväll på Liseberg. Jag hade i vällagrad cheddarost i såsen men tycker nog att det kunde varit ännu mer untz. Nästa gång ska jag prova att riva ner lite parmesan också, tror jag.

Använd vilken pasta du vill men jag tycker det blir godast med en något större variant än vanliga makaroner.

Mac’n’cheese

2 portioner + matlåda

8 dl makaroner (jag använde maccheroni)

8 dl mjölk

2 msk smör

2 msk vetemjöl

3 dl riven cheddar

salt, nymald svartpeppar

en gnutta riven muskotnöt

50 g smält smör

3 dl panko

2 dl riven cheddar

Sätt ugnen på 225 grader. Koka makaronerna och häll över i ett durkslag när de är ordentligt al dente. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölet och rör runt tills du har en tjock massa och tillsätt sedan mjölken under ständig omrörning. Koka ihop till en tjock sås och tag sedan från värmen. Rör ner osten och smaka av med salt, peppar och muskot. Lägg makaronerna i en smord, ugnssäker form. Häll på såsen och rör runt tills alla makaronerna är täckta. Blanda det smälta smöret med panko och cheddar, fördela över makaronerna och grädda sedan i ugnen i ungefär 25-40 minuter tills gratängen fått bra med färg.