Håll i hatten, här kommer ett recept på en tartar på tomat som vi lagade förra sommaren hemma hos Johan och Johannah. Tomatsäsongen har ju legat i träda under vintern och receptet föll i glömska, men nu kommer det ju snart svenska tomater igen.

Enligt originalreceptet (som kommer från Mathias Dahlgrens fina kokbok Rutabaga) ska det vara en tomatsort som heter Oxhjärta men well, det är inget som finns i vår lokala affär om man säger så. Kör på vad som finns, men se till att det är väl moget.

Tartar på tomat

4 smakportioner

2 stora tomater (kanske 3-4 om du tar vanliga kvisttomater)

en nypa salt

1 tsk strösocker

1 avokado, skalad och urkärnad

4 msk finhackad silverlök

2 msk fint skuren salladslök

2 tsk finhackad grön chili

2 msk olivolja av det finare slaget

2 limefrukter, skalet

salt, nymald svartpeppar

(som tillbehör föreslås även rökig majonnäs och picklade senapsfrön)

Dag 1

Skär ett kryss i tomaten vid fästet där kvisten har suttit och dra sedan av skalet med en kniv. Skär resten av tomaten i små, fina bitar och lägg i en skål och salta och sockra lätt. Blanda och låt stå i en halvtimme. Häll tomatbitarna i en finmaskig sil och placera över en skål. Täck med plastfolie och låt rinna av i kylen över natten.

Dag 2

Forma tomatköttet till ett ägg med hjälp av en liten sked och lägg i en djup tallrik. Lägg resten av ingredienserna runtom. Ringla över olivolja, krydda med salt och peppar och raspa över limeskal.