Jag har firat min trettiosjunde födelsedag med att gå på Liseberg, dricka bubbel i solen, sitta i bilkö, äta middag på landet och just nu sitter jag och Calle och tittar på senaste avsnittet av Game of Thrones. Eller ja, Calle tittar – jag slänger mest ett getöga då och då pga har inte följt serien över huvud taget (och jag blir påmind om varför när jag ser det här avsnittet, herregud vad… strökigt).

Den här grytan, signerat Tommy Myllymäki, gjorde vi för några veckor sedan efter att vi blivit bjudna på den när vi var på middag hos Magnus och Sara. SÅ god. Och kul med gul curry, vem kunde ana att den gamla burken skulle komma till användning igen?

Kikärtsgryta med aubergine

2 portioner + matlåda

400 g kokta kikärtor

1 aubergine

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

2 tsk gul curry

2 krm stött kardemumma

1 tsk stött spiskummin

1 röd chili

2 tsk honung

2 dl grönsaksbuljong

2 dl kokosgrädde

1 lime, saft och skalet

1 kruka färsk mynta

1 kruka färsk koriander

Skär aubergine och lök grovt. Strimla vitlök och chili och stek allt i olivolja i en stor gryta. När de mjuknat och fått lite yta, tillsätt kryddorna och låt steka med i några minuter. Tillsätt sedan kikärtor och grönsaksbuljongen och låt sjuda i en kvart. Slå på kokosgrädde, honung och saft och skal från lime och låt grytan puttra i ytterligare 5-10 minuter tills den satt sig och tjocknat något. Servera med basmatiris och toppa med färsk mynta och koriander.