En kortvecka med Köpenhamnsbesök är alltid en bra vecka, som man brukar säga. Nu laddar vi om inför en veckas ledighet som mestadels kommer spenderas på landet. Jag ska fira födelsedag, bjuda på kalas och fundera på om vi kanske ska köpa en rök. Men först – baklängematsedeln, mina vänner.

I måndags festade vi till det med nyfriterade tortillachips som vi åt med salsa molcajetepicklad rödkål, rostad majs, guacamole, svarta bönor och tacokryddad sojafärs.

I tisdags hade vi MBT-hippa för vår fina Rebecka som snart ska gifta sig och trots att vi inte var så många fick vi ihop en buffé av bubbel, snittar med röd pesto och getost, ingefärsbröd med Brillat Savarin, potatis med paprikadressing och koriander och edamamebönor med havssalt.

I onsdags gjorde jag cevapcici (Anammas formbara sojafärs + Santa Marias färdiga kryddmix) som vi åt med bulgur, sallad (med bland annat soltorkad tomat, rödlök, fetaost och peperonis) och ajvar.

I torsdags gjorde jag en tomatsås på färska tomater som vi åt med spaghetti, svarta oliver, buffelmozzarella och kapris.

I fredags var det comeback för vår pizzafredag efter några veckors ofrivilligt uppehåll. Hurra! Vi toppade som vanligt med tomatsås, svarta oliver, lök och buffelmozzarella men gjorde även min mammas favoritpizza med en bas på fet crème fraiche och riven parmesan och som sedan toppades med färsk rosmarin, honung, pinjenötter, päron och ädelost.

I lördags var vi i Köpenhamn och efter att ha ätit oss igenon stora delar av Nørrebro (lunch på Fætter Fætter vilket inkluderade två stora, oststinna toasts – det var alltså endast min portion…) rullade vi igenom Torvehallerne och Warpigs innan vi slutligen landade på Hija de Sanches, ett tacoställe i Koedbyen. Trevligt och enkelt med helt ok tacos och Calle ger två tummar upp till deras Michelada.

Idag är det söndag och till middag ska vi äta chana masala, en indisk kikärtscurry med svart kardemumma (som jag för övrigt köpte med mig från det här ljuvliga stället i Torvehallerne). Grytan äter vi med ris, chutney, färsk koriander och papadoms.