På långfredag har vi traditionsenlig långfredagslunch på landet och jag har förberett två pajer som vi ska ha på påskbuffébordet – en av dem är den här med lök, västerbottensost och kummin. Kommer passa fint med resten av påskmaten.

Receptet hittade jag i Icakuriren, som för övrigt är en toppentidning om man vill ha matinspiration! Brukar hitta en hel del gott där.

Lökpaj med ost och kummin
6-8 portioner

3 dl vetemjöl
150 g kallt smör
1 ägg
2 gula lökar
1 msk smör
2 msk olivolja
1 tsk kummin
1 msk honung
3 ägg
2 dl vispgrädde
1 dl fet mjölk
salt, svartpeppar från kvarn
4 dl grovt riven västerbottenost

Nyp ihop vetemjöl och smör i en bunke. Tillsätt ägget och arbeta ihop till en smidig deg. Tryck ut i en pajform, nagga och ställ i kylen i en halvtimme-ish. Sätt ugnen på 225 grader. Förgrädda pajskalet i 10 minuter. Skala och dela löken och skiva tunt. Hetta upp smör och olivolja i en panna och stek löken länge på låg värme tills den fått en fin, gyllenbrun färg. Tillsätt kummin och honung och stek ytterligare några minuter under omrörning. Blanda ägg med grädde och mjölk till en äggstanning och smaka av med salt och svartpeppar. Fördela löken i pajskalet, häll på äggstanningen och toppa med riven ost. Grädda i ungefär en halvtimme till äggstanningen stelnat och osten fått fin färg.