Men alltså den här desserten som Tove bjöd på när vi firade förnyår. Helt ohanterbart god. Söt, salt, len, krämig. Alles. ALLES!

OBS glöm ej saltet på toppen för det, kombinerat med den übersöta krämen blir en alldeles himmelsk kombination.

Salted Caramel Pots de Crème

8 portioner

4 msk osaltat smör

1,5 dl råsocker

0,5 tsk salt

0,5 vaniljstång, delad på längden

4 dl vispgrädde

1,5 dl fet mjölk

6 stora äggulor

havssalt

Värm ugnen till 165 grader och ställ ett galler i mitten av ugnen. Ställ 8 formar som rymmer 1 dl-ish (Tove hade mindre formar och den mängden räckte mer än väl för det är galet mäktigt) i en djup långpanna. Smält smöret på medelvärme. Rör ner socker och salt. Dela vaniljstången på mitten, skrapa ur fröna och lägg ner dem med stången i smörblandningen. Låt puttra och rör runt i ungefär 5 minuter eller tills vätskan har tjocknat och det luktar sådär nötigt och karamelligt. Sänk värmen och rör ner grädden, lite i taget. Rör i ytterligare fem minuter tills sockret helt har blivit upplöst och vätskan börjar koka. Ta bort från värmen och rör ner mjölken. Ta fram en stor skål och vispa äggulorna. Rör långsamt ner den varma karamellsmeten. Sila smeten genom en finmaskig sil. Fyll formarna jämt, täck plåten med aluminiumfolie och lämna ett hörn öppet. Ställ plåten i ugnen och häll i hett vatten så att det täcker formarna halvvägs och täck sedan för det öppna hörnet. Grädda i ugnen i ungefär 50 minuter eller tills de har satt sig i kanterna men fortfarande är lite lösa i mitten. Låt formarna svalna på galler i ungefär 1 timme. Täck med plastfilm och ställ i kylen i minst 4 timmar. Strö över havssalt precis innan servering.