I torsdags åkte vi till landet för att dra igång den här säsongen, vilket jag och Bibbi inofficiellt firade in genom att dricka rosévin i solen igår eftermiddag. Äntligen. Jag älskar den här tiden på året när man blir barnsligt glad över varmare väder, det faktum att man kan vara ute utan jacka och inte minst eftersom odlingssäsongen drar igång.

När Calle kom hem från jobbet var det officiell säsongsöppning och vi blandade till varsin gin & tonic på vår hemmagjorda tonic. DEN ÄR SÅ GOD. Prova det här, hörni. Ni måste. Nu ska jag fortsätta med mina matförberedelser, om några veckor vankas nämligen stort traditionsenligt långfredagsfirande här på landet och jag håller på att göra paj till buffén. Trevlig helg, kompisar! Och just det, receptet kommer från Lisa Lemke och ett avsnitt av Tupp, Timjan & Tårta.

(Kinabark? Vi köpte vår i kryddbutiken på Haga Nygata. Om ni inte bor i Göteborg finns det säkert att beställa på nätet!)

Tonic

1 liter koncentrerad

1 liter vatten

5 citroner (skalet)

4 lime (skalet)

2 grapefrukter (skalet)

2 apelsiner (skalet)

3 citroner (saft)

2 lime (saft)

1 grapefrukt (saft)

1 apelsin (saft)

20 g kinabark

80 g citrongräs, finhackat

1 liten kanelstång

6 st kryddpepparkorn

0,5 tsk torkad lavendel

0,5 tsk hela kardemummakärnor

1 stjärnanis

1 nypa salt

3 hela nejlikor

2 dl råsocker

2 dl strösocker

2,5 dl vatten

Blanda alla ingredienser (förutom det till sockerlagen) i en stor kastrull och koka upp. Låt sjuda under lock i ungefär en kvart. Låt kallna helt och häll på en väl rengjord flaska eller glasburk. Sätt på ett lock och ställ in i kylskåp i ungefär 2 dagar. Skaka gärna på flaskan eller burken mellan varven så att den blandas.

Sila lagen tills den är klar (-are). Koka samman råsocker, strösocker och vatten till en sockerlag där sockret smält helt. Låt kallna och blanda sedan med din tonic. Häll på väl rengjord flaska och förvara i kylskåp. Enligt originalreceptet håller den 2-3 veckor men vi är inne på en månad nu och vi lever fortfarande…

När ni ska dricka tonicen späder du den till önskad smak genom att blanda den med valfri mängd bubbelvatten.