Inlagd citron köpte jag med mig hem från Saluhallen sist jag var där, och den hann inte ligga länge i kylen innan vi blandade ner den i en slags marockansk gryta. Citronen smakar inte alls som en helt vanlig citron utan är snarare lite mer mild och nästan lite söt.

Det finns förresten frysta granatäpplekärnor i frysdisken – bra tips om man liksom jag aldrig riktigt får till det när man ska plocka ur kärnorna ur ett granatäpple…

Auberginegryta med inlagd citron
2 portioner + matlåda

1 stor aubergine
olja att steka i
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
3 cm färsk ingefära
0,5 g saffran
2 kanelstänger
1 msk paprikapulver
3 msk tomatpuré
2 burkar hela tomater
2 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
2 burkar kikärtor
1 inlagd citron
rostade och saltade mandlar
1-ish dl granatäpplekärnor
turkisk yoghurt
färsk koriander
färsk mynta

Skär auberginen i grova bitar och stek mjuk i olja. Skala och finhacka lök och vitlök. Lägg ner i grytan med auberginen. Skala och riv ingefäran, hacka citronen i mindre bitar och blanda ner tillsammans med saffran, kanel, paprikapulver och tomatpuré i grytan. Låt fräsa i några minuter och blanda sedan ner krossade tomater, vatten, buljongtärningar och kikärtor. Låt koka så länge du har tid men minst en halvtimme och späd eventuellt med vatten om grytan blir för tjock. Servera med ris och toppa med massor av grovt hackad mandel, yoghurt, granatäpplekärnor, koriander och mynta.