Våra vänner i Stockholm har samma förkärlek för Yotam Ottolenghi som oss och när de tipsade om det här receptet kände vi att vi behövde prova det omgående pga lät helt galet gott. Puylinser har jag sneglat på i affären i flera månader men när jag väl gick dit för att köpa ett paket till just den här rätten fanns de inte kvar att köpa. Ridå. Nåväl, linserna fick jag tag på ändå på annat håll men om ni inte hittar just franska puylinser funkar belugalinser fint.

Servera med en sallad om ni äter den som huvudrätt, men förutom det tycker jag att den bär sig fint utan några andra tillbehör.

Puylinser med aubergine

2 portioner

4 auberginer, stick dem några gånger med kniv

300 g körsbärstomater

160 g puylinser

2 msk olivolja

1,5 msk citronsaft

1 liten vitlöksklyfta, pressad

3 msk oreganoblad

100 g grekisk yoghurt

salt, nymald svartpeppar

Sätt ugnen på 230 g varmluft (eller ugnens högsta inställning). Lägg auberginerna på en plåt och ugnsrosta i en timme – vänd dem efter halva tiden – tills de är helt mjuka och något rökiga. Ta ut ur ugnen, gröp ur innehållet när auberginen har svalnat och lägg i ett durkslag. Ställ åt sidan i en halvtimme så att all vätska rinner bort.

Lägg tomaterna på samma plåt och ugnsrosta i 12 minuter tills de har svartnat, spruckit och mjuknat. Ta ut ur ugnen och ställ åt sidan.

Fyll en medelstor kastrull med vatten och sätt på hög värme. Tillsätt linserna när vattnet kokar, sänk värmen till medel och låt koka i ungefär 20 minuter tills linserna är mjuka men ändå har lite tuggmotstånd kvar. Låt rinna av och ställ åt sidan så att de torkar lite. Lägg i en skål och tillsätt sedan aubergine, tomater, olja, citronsaft, vitlök, 2 msk oregano, 3/4 tsk salt och rejält med svartpeppar. Blanda ordentligt och lägg sedan över på ett stort fat. Toppa med yoghurt och rör ner den försiktigt så att det blir strimmigt. Strö över resterande oregano, droppa över olivolja och servera direkt.