Jag kom hem, blev sjuk men är nu tillbaka på banan. Äntligen. Jag till och med längtar efter mat efter de senaste dagarnas nyponsoppe-frenzy och ikväll blir det något med tofu. Yum-O. Om ni råkar ha en kryddburk med berberekrydda hemma (haha, grattis till er i så fall – jag letade länge innan jag till slut hittade i en kryddutik i Torvehallerne) kan ni göra den här übergoda och kryddstarka linsgrytan som jag såg Zeina göra i Tupp, Timjan och Tårta.

Eftersom det är en etiopisk gryta ska man ju såklart ha injera till (ÄLSKAR injera) men det hann vi inte med så vi hade ris till istället.

Etiopisk linsgryta
2 portioner + matlåda

2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
1-2 färska chilifrukter
4 dl röda linser
2-3 msk berberekrydda
1 msk socker
salt efter smak och tycke
5-6 dl vatten
rapsolja att steka i

Hacka löken i tärningar och stekt under omrörning i olja. När löken mjuknat – tillsätt finhackad chili och vitlök och fräs en stund till. Vänd ner berberekrydda och socker och fräs i 2-3 minuter och tillsätt eventuellt mer olja om det behövs. Häll i 1 dl vatten och låt puttra i 1-2 minuter. Vänd i linser och 3 dl vatten. Koka upp och låt småputtra på svag värme i ungefär 1 timme. Rör om då och då och späd ut med vatten i omgångar om grytan blir för tjock. (Den ska bli ordentligt krämig i konsistensen så tillsätt inte för mycket vatten!) Smaka av med salt. När kryddan är krämig är den klar. Servera med ris eller injera och toppa med yoghurt (som kommer svalka gott…)