Fredag! Need I say more? Clara är äntligen ledig tillsammans med mig och Sigge så idag ska vi ner till Saluhallen och bunkra viktigheter till Idre. Praliner, ölkorv och saltade macadamianötter, bland annat. Kanske en ost eller två slinker ner också, om vi får feeling. Resten av dagen ser ut som följande – kalas, pizza och PACKNING. Tidigt imorgon ska vi komma iväg är det tänkt. Lycka till med det, kanske ni tänker? Det tänker jag med, haha.

Vill ni ha något extra gott till frukost i helgen kan ni baka briochebröd och göra French toast på! Jag brukar oftast göra french toast på challabröd men brioche funkar precis lika fint. Man kan ju för övrigt ha briochebröd till lite all möjligt. På nyår skar vi brödskivorna i tjocka kuber och smörstekte och serverade med smetana, fint hackad rödlök och tångrom. Supergott det med! Tänk på att degen ska stå över natten, kompisar. Och ha en trevlig helg! (Receptet kommer från tidningen Hembakat).

Briochebröd
2 limpor

15 g jäst
118 g mjölk
54 g strösocker
6 ägg
2 tsk salt
570 g vetemjöl
225 g rumsvarmt smör
1 ägg + 1 msk vatten (och en nypa salt) till pensling

Smula ner jästen i en bunk och rör ut med mjölken. Tillsätt socker, ägg och salt och vispa tills allt är väl blandat. Tillsätt mjöl och knåda i 2 minuter. Skiva ner smöret och knåda degen i 8-10 minuter. Degen ska bli slät och mjuk (och lite klibbig). Skrapa ner i en smord, stor skål och täck över med lock eller plastfilm. Ställ i kylen över natten.

Smöra två 1,5-litersformar. Ta ut den kalla degen ur kylskåpet och dela i 20 lika stora bitar. Rulla till bollar. Lägg i två rader med 5 bollar på varje sida i båda formarna. Vispa samman ägg, vatten och salt. Pensla bullarna, täck formarna med bakduk och jäs till dubbel storlek – det borde ta ungefär 1-1,5 timme. Sätt under tiden ugnen på 175 grader. Pensla en gång till och grädda i nedre delen av ugnen i 30 minuter.