När jag och Calle var i Köpenhamn i höstas hittade jag en helt fantastisk kryddbutik i Torvehallerne. Jag köpte bland annat med mig berberekrydda, en etiopisk kryddblandning, och ras el hanout som är en marockansk kryddblandning. Riktigt goda, båda två.

Det här receptet på rostade rotsaker med couscous är en perfekt mitt-i-veckan-rätt. Rensa grönsakslådan och släng på det ni har (förutom morötter och palsternacka hade vi även grönkål och limeskivor) och granatäpplekärnor är också himla fint att blanda ner precis innan servering. Receptet kommer från Gokväll.

Rostade rotfrukter med couscous 

2 portioner + matlåda

4 morötter

2 palsternackor

1 rödlök

olivolja, salt & nymald svartpeppar

1 apelsin, skal och saft

50 g smör, rumsvarmt

1 kruka grovt hackad mynta

0,5 dl grovt hackade mandlar

2,5 dl couscous

1 msk ras el hanout

150 g fetaost

Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skär morötter och palsternackor i stavar och skiva rödlöken. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt, ringla över olivolja och strö över salt och nymald svartpeppar. Blanda ordentligt och grädda i 40 minuter tills grönsakerna är mjuka (men ändå har lite tuggmotstånd).

Tvätta apelsinerna och riv det yttersta skalet med ett zestjärn. Blanda med smöret och ställ åt sidan.

Koka couscousen enligt anvisningarna på paketet och fluffa sedan upp med en gaffel och blanda ner ras el hanout så att couscousen täcks av kryddblandningen. Blanda ner apelsinsaften.

Klicka på apelsinsmöret och häll på couscous på de färdiggrillade grönsakerna och blanda om ordentligt. Strö över mandel, mynta och smulad fetaost och servera direkt.