Resten av veckan är det jag som är hemma med kidsen och jag ser fram emot att skrota omkring här hemma (med ett visst avbrott för yoga senare ikväll). Jag ska snart förbereda en morotssoppa till kvällens middag och jag måste säga det som man så ofta säger – soppa är gravt underskattat. Enkelt att göra, galet gott och nästan bäst av allt – man äter BRÖD till.

Precis innan Sigge föddes gjorde vi en ramenbuljong som blev episk. Nästa gång jag gör den ska jag även ha i miso, och möjligtvis minskar jag ner lite på sesamoljan eftersom jag tycker att den har en tendens till att ta över. Toppa med vad du känner för – jag tycker tofu är väldigt gott i (vi använde fast men silkestofu kan nog också funka fint).

Ramenbuljong med sobanudlar
4 portioner

4 vitlöksklyftor, skivade
4 salladslökar, strimlade
200 g shiitakesvamp, strimlad
1 msk risvinäger
1 msk honung
3,5 msk japansk soja
0,5 msk sesamolja
2 liter vatten + 1 grönsaksbuljongtärning
1 msk ingefära, riven
1 röd chili, skivad
0,5 msk rapsolja
sobanudlar
tofu
pak choi
salladslök
groddar
(…eller vad du nu tycker om)

Fräs vitlök, ingefära och chili i rapsolja i en stor kastrull i någon minut. Tillsätt vatten, grönsaksbuljong, soja, honung, vinäger, svamp och salladslök och låt småputtra i minst en halvtimme, men gärna längre – vår stor en hel dag på spisen. Sila buljongen och tillsätt sedan sesamoljan och låt sjuda i några minuter innan servering. Toppa buljongen med det du gillar – vi tycker det är gott med just sobanudlar i eftersom de har en lite annorlunda smak då de är gjorda på bovete.