2018 har varit ett speciellt år på många sätt. Vi har firat ankomsten av vår lille Sigge, sörjt Isbjörnen som lämnat oss och däremellan upplevt en varm sommar som både för tankarna till ljuvligt ljumma kvällar och klimatångest. Nu är snart året slut och vi kör en traditionsenlig nyårslista, tycker jag. Gott nytt år kompisar!

Gott nytt år, Charlotta! Har du några guldkorn från 2018?

Det har jag absolut. Natten mellan den 7 och 8 oktober när jag, Calle och den då nyfödda Sigge satt i förlossningssalen och åt smörgåsar, drack te och lyssnade på Bill Evans Lucky to be me. Den natten glömmer jag aldrig. Eller den där kvällen i somras när jag, Calle och Clara fick feeling och tog en tur med båten efter middagen och det råkade vara sommaren absolut finaste kväll och vi gled omkring i Havstensfjorden på ett stilla hav. Ah, those were the days.

Jaja, men i matväg då?

Årets bedrift får nog vara att jag har lärt mig att baka surdegsbröd. PÅ RIKTIGT. Det har blivit naturligt att inte ens snegla på brödhyllan i affären och jag är så glad över att Clara typ BARA vill äta mitt levainbröd (eller mammabröd som hon kallar det). På uteätarsidan skulle jag nog säga att våra två besök på Fætter Fætter i Köpenhamn har varit episka, för att inte tala om våra luncher på Vatten i Skärhamn. Två riktigt bra restauranger.
Årets drink, vilken är det?
Skulle nog säga samma som förra årets faktiskt – Pisco Sour och Bloody Mary (eller Bloody Maria som vi egentligen mest gör). Men – efter graviditeten har jag återupptagit mitt öldrickande och går nu fullkomligt bananas på suröl. Tropic Thunder från Dugges, säger jag bara. Bästa ölen som finns, alla kategorier.

Har du upptäckt någon ny smak det här året?

Älskar den här frågan! Nja, smak och smak men jag har börjat använda en del roliga kryddblandningar i matlagningen, som bland annat den etiopiska kryddblandningen berbere och den marockanska ras-el-hanout. Jag har även börjat äta ohemula mängder ajvar, jagat riktigt bra miso utan märkliga tillsatser och påbörjat nästa års projekt – att hitta den bästa tahinin.
Hur gick det med eventuella nyårslöften?
Jag hade faktiskt inga löften förra året men däremot har jag uppfyllt en löfte från tidigare år eftersom jag i princip bakar allt vårt bröd själv.
Till nästa år då? Några nya planer i matväg?
Ja, vi jobbar mycket på att bli bättre på att slänga så lite mat det bara går, och bli bättre på att använda upp den mat vi har i kylskåpet. Inte bara jätteviktigt utan också riktigt kul att se vad man kan svänga ihop av det man redan har hemma. Förutom det tror jag att 2019 ska bli året då vi dyker ner i ostträsket på riktigt. Vi har smygbörjat och hittat några riktiga guldkorn som exempelvis Beaufort, Fourme D’ambert och Saint Maure men det finns ju så otroligt mycket mer att upptäcka, gärna med vägledning av experthjälpen på Hildas Ost i Saluhallen. Älskar den där lilla butiken.
Vad ska ni äta ikväll?

Ikväl firar vi nyår på landet med Johan och Johannah + kids och vi ska öppna en efterlängtad flaska med Egly-Ouriet som vi ska äta med ett gäng ostar som vi har införskaffat på Hildas (Saint Maure och Tonneau D’Alpage). Till förrätt fortsätter vi med bubblet och ska till det äta smörstekt brioche med vispad smetana, finhackad rödlök och tångrom. Till varmrätt blir det ravioli med skogschampinjoner, tryffelskum och hyvlad tryffel och till det ska vi öppna en flaska Barolo som vi fick i bröllopspresent av Johan och Johannah. Till efterrätt blir det crème brûlée med japansk soja och till det moscato d’asti (Nivole, en av mina favoriter).