Årets sista baklängesmatsedel är här! Den här veckan har såklart inneburit en del julmat men nu närmar sig istället nyårsafton och i år firar vi i liten skala med en enkel men ack så god meny. Det ser jag fram emot. Men först – det här har vi ätit i veckan:

I måndags var det ju julafton och vi dukade upp ett ganska enkelt julbord med mycket vegetariskt. Brysselkålssallad med kanderade valnötter, pappas julpicklade rödkål, grönkålspajer med cheddarost, ostbricka, vörtbröd med valnötspastej, pappas hemlagade senap och potkäs. Förutom det fanns det även prinskorv, pappas köttbullar och julskinka, och sill och potatis. Efterrätt orkade vi inte men däremot mumsade vi i oss ett gäng av Malins praliner när vi tittade på Karl Bertil Jonssons Julafton.

I tisdags kom min bror med familj också ner till mamma och pappa och vi gjorde repris på julaftonens julbord.

I onsdags kom vi till landet och efter bubbel till fördrink åt vi anka med apelsinsås. Eller ja de andra gjorde det, jag marinerade istället quornfiléer. Som tillbehör hade vi råstekt potatis och ugnsrostad brysselkål med äpple. Till efterrätt åt vi polkasemifreddo.

I torsdags gjorde vi kylskåpsrens och fick (nästan) ihop biffar med ajvar, mozza och persilja. Till biffarna hade vi ugnsrostade grönsaker och tzatziki.

I fredags åt vi årets sista fredagspizza.

I lördags gjorde vi det enkelt för oss och svängde ihop en spaghetti puttanesca med extra mycket kapris, svarta oliver (façon grecque, bästa oliverna som finns) och basilika.

Idag är det söndag tillika dagen innan nyårsafton. Vi har firat årets näst sista dag genom att äta råstekt potatis med purjolökvegetariska biffar med ajvar (till mig) och oxfilé (till de andra) med vitlökssmör och färskost med vitlök och örter.