Om det finns något jag verkligen uppskattar på julbordet så är det vörtbröd, gärna med en skiva god cheddarost eftersom kombinationen med det söta brödet och den starka cheddarna är magisk. Vanligtvis brukar jag baka ett bröd som Calles mormor ofta bakade till jul men i år har jag provat ett nytt recept signerat Pain de Martin och oj, säger jag bara. Vilket bröd. Jag provbakade ett för några dagar sedan och äter (minst) en skiva till frukost.

Den flytande vörten köpte jag på Coop Avenyn. Jag fick hjälp från bageriet eftersom det inte är något som finns på hyllan.

Vörtbröd
2 bröd

på morgonen
150 g julmust
100 g grahamsmjöl
10 g jäst

Blanda ihop allt i en bunke, täck med plast och låt stå i rumstemperatur i 4-6 timmar.

tidig eftermiddag och kväll
100 g julmust
250 g kallt vatten
25 g jäst
25 g honung
100 g mörkt muscovadosocker
100 g flytande vört
650 g vetemjöl
100 g rågmjöl
fördegen från morgonen
20 g salt
3 g mald pomerans
1 g mald kryddnejlika
2 g mald ingefära

Blanda ut jästen i julmusten och häll sedan ner allt förutom saltet och kryddorna. Kör i maskin i 3 minuter på låg hastighet. Låt degen vila i 20 minuter och häll sedan ner saltet och kryddorna och kör i 7-8 minuter till, denna gången med lite högre hastighet. Täck degen med en handduk och låt vila i 1 timme.

Häll över degen i en inoljad bunke (en STOR hörni, degen kommer växa till dubbel storlek). Täck med plast och låt stå i rumstemperatur i 3 timmar. När en halvtimme av jästiden återstår – sätt ugnen på 250 grader och ställ in bakstenen. Ta upp degen på mjölat bakbord, dela i två delar, dra ut kanterna och vik ihop och lägg med kanten nedåt på en pizzaspade eller vad du nu använder för att flytta över brödet till bakstenen. Använder du inte baksten lägger du bröden på en bakplåtspappersklädd plåt istället. Släng in några isbitar på en oöm plåt som står på botten av ugnen och sänk sedan värmen till 200 grader. Grädda tills bröden har en innertemperatur på 98 grader, vilket borde ta 30-45 minuter (men OBS, det verkar variera – i originalreceptet står det att det tog 25 minuter men för mig tog det närmre 45…) Använd termometer! Låt svalna på galler.