“Det är toppen att göra risgrynsgröt i Crockpoten” läste jag någonstans och tänkte vad kul, det ska jag prova för jag har ju en såndär monstergryta ståendes i skåpet. Att sätta på gröten, låta den stå i några timmar och sedan avnjuta en färdig risgrynsgröt med minimal input lät ju lite för bra för att vara sant. Det var det också. Eller ja, för mig gick det sådär i alla fall, för efter att ha gjort om gröten efter att första satsen brände vid rejält kunde jag konstatera följande: bäst blir det om man rör runt i grytan lite då och då. Och då förstår jag inte riktigt grejen med att göra det i Crockpoten istället för i en vanlig gryta på spisen? Hur som helst, prova själva om ni får feeling. Min gröt blev bra andra gången och jag ska försöka en tredje gång och se om den blir ännu lite bättre.

Jag äter för övrigt risgrynsgröt med mängder av kanel, pyttelite socker och saftsås (eller mjölk) och av eventuella rester blir det ofta ris à la Malta som ju är en riktig julklassiker!

Risgrynsgröt i Crockpot

8 portioner

4 dl grötris

7,5 dl vatten

9 dl mjölk

2 msk socker

1 kanelstång

1 tsk salt

(1-2 dl grädde om man vill)

Häll alla ingredienser i grytan och rör om. Sätt på låg värme i 4 timmar och fyll efterhand på med mer mjölk om gröten börjar bli torr. Och hörni, håll alltså koll på gröten under tiden den är i Crockpoten så att den inte bränner vid. Om ni önskar – ha i 1-2 dl grädde mot slutet och låt grytan stå på varmhållning tills grädden kokat in något.