När vi hade kalas för Clara bjöd vi på det här enkla tilltugget som dessutom går utmärkt att förbereda. Jag tärnade osten dagen innan och stoppade ner i en glasburk med marinaden, så fick den stå tills någon timme innan det var dags för gästerna att komma.

Precis innan servering toppade jag med krasse och solroskärnor. Receptet hittade jag hos Helena.

Saffransmarinerad västerbottensost

10 bufféportioner

0,5 g saffran (1 paket)

0,5 dl kallpressad rapsolja

1 tsk citronsaft

2 tsk flytande honung

300 g Västerbottensost

1 ask krasse

nymald svartpeppar, havssalt

0,5 dl rostade solrosfrön

Blanda saffran och rapsoljan, rör sedan i citronsaft och flytande honung. Skär osten i små kuber och blanda med marinaden. Salta och peppra efter smak och tycke. Låt stå och dra en stund om du inte kör en långmarinering som vi gjorde. Strö över nyklippt krasse och solrosfrön precis innan servering.