Hemma hos oss råder just nu sjukstuga. En snuvar och rosslar och en har feber och jag och Calle roddar matlagning, medicin och livet i allmänhet. Nåväl, this too shall pass som man brukar säga. Och snart är det ju dags för advent och JUL, min absoluta favorithögtid. Extra roligt är det i år eftersom Clara har meddelat att hon ÄLSKAR JULEN, vilket hon basunerade ut på Liseberg förra helgen. Och det är ju himla mysigt att få uppleva julen genom ett barns ögon. Hon tror stenhårt på Tomten (vilket skamlöst utnyttjas av hennes föräldrar – “ät nu upp så att Tomten ser att du fått i dig mat” osv) och längtar efter att klä granen, klämma på julklappar och göra julpyssel. Det gör jag med (fast Tomten slutade jag tro på för längesedan. Eller…)

.

Nej, nu ska jag ta tag i den här dagen (vi ligger fortfarande i sängen…) men först – ett recept på en enkel sallad som vi faktiskt gjorde första gången på midsommar. Att långbaka rotselleri är ju genialt, för den blir alldeles mjuk och söt, och skalet blir galet gott när det är knaprigt.

Sallad med långbakad rotselleri

Sätt ugnen på 175 grader. Tvätta av (och skrubba om det behövs) rotsellerin och lägg på en plåt. Baka i 2-3 timmar beroende på storlek, men när du känner med en sticka ska rotsellerin vara alldeles mjuk rakt igenom. Rosta hasselnötter i en torr stekpanna och ställ åt sidan. Låt rotsellerin svalna något och skär sedan i tjocka skivor. Lägg ärtskott på ett fat, lägg på rotsellerin och strö över de grovt hackade hasselnötterna. Hyvla över parmesan och ringla över olivolja.