När jag lyssnar på Drakes Summers Over Interlude tänker jag alltid på den galet varma sensommarkvällen när vi hade besök på landet av goda vänner och vi drack Bloody Marys, åt belugachili och pratade till långt in på småtimmarna. Vi tyckte då att det kändes ganska märkligt att vi stod och lagade en mustig chili mitt i sommarhettan men den passade riktigt fint med en iskall öl (eller två) värmen till trots.

Originalreceptet kommer från Köket men vi har såklart ändrat en del. Vår gryta fick till exempel småputtra flera timmar istället för en kvart, som det står i receptet. Med sådana här grytor tycker jag att tumregeln alltid är att låta den koka så länge det bara går så att den får gotta till sig ordentligt. Ju längre desto bättre, med andra ord.

Belugachili
En rejäl laddning, minst 8 portioner

2 gula lökar
2 stjälkar selleri
5 klyftor vitlök
3 msk rapsolja
1 röd chili
2 tsk spiskummin
2 tsk rökt paprikapulver
500 g belugalinser
33 cl öl av valfri sort
1 grönsaksbuljongtärning
800 g krossade tomater
salt, nymald svartpeppar

Hacka lök, vitlök, chili och selleri i små tärningar. Plocka fram en stor gryta och tillsätt olja. Stek lök, vitlök, chili och selleri tills de fått fin färg och blanda sedan ner paprikapulver och spiskummin. Tillsätt linser, öl, krossade tomater och grönsaksbuljong och låt småputtra på spisen så länge du har tid. Tillsätt eventuellt mer vatten efterhand som vätskan reduceras. När vi gjorde den här grytan använde vi oss av chilifrukter från vår odling och vi fick till en fantastisk smak när vi blandade ihop lite olika sorter. Får du feeling och hittar olika chilisorter i affären kan du alltså blanda hejvilt precis som du önskar. Ät chilin med klassiska tacotillbehör alternativt med en bit bröd, riven cheddarost, en klick gräddfil och limeklyftor.