Jag var så nöjd när jag bestämde mig för att göra hasselnötsglass till förnyår (jag har dessert-amuse för första gången på flera år) MEN så kom jag på att en av deltagarna är allergisk och nu är jag istället väldigt nöjd för att jag kom på det INNAN själva förnyårsafton. Puh. Jag får komma på något annat att göra, men den här glassen ska vi göra snart igen för det är hands down en av de godaste glassarna vi har gjort. Hasselnötsglass är faktiskt min favoritglass och jag beställer alltid det när möjlighet finns, men trots det har vi aldrig gjort det hemma eftersom det verkar vara så himla krångligt. Det var det inte.

Hasselnötterna köpte vi från ett av våra favoritställen i Saluhallen, Zeytoon Delikatesser, och de är så goda. Receptet på hasselnötsglassen kommer från Epicurious.

Hasselnötsglass

1 liter-ish, något oklart

2,5 dl hasselnötter, rostade och skalade

6 dl fet mjölk

1 dl grädde

4 stora äggulor

1,25 dl strösocker

Mixa de rostade och skalade hasselnötterna med 0,5 dl socker och en nypa salt tills de är riktigt finhackade. Häll ner i en kastrull och blanda ner mjölk och grädde. Värm upp (rör hela tiden!) och ta sedan bort från värmen. Täck kastrullen med handduk eller plast och låt dra i minst en timme, men gärna längre än så. Sila sedan hasselnötsmjölken i en riktigt finmaskig sil. Vispa äggulorna med resten av sockret tills äggsmeten blivit tjock och vitaktig. Blanda ner hasselnötsmjölken och häll allt i en kastrull. Värm smeten till 85 grader (absolut inte varmare än så) och rör hela tiden i smeten. Kyl smeten tills den är riktigt kall och frys sedan i glassmaskin.