Igår baxade jag in Clara, Sigge och deras två kusiner Melker och Madicken i bilen och körde till Skåne för att hälsa på mamma och pappa i några dagar. Mitt lilla crew skötte sig utmärkt under resan och nu inväntar vi resten av familjen som kommer imorgon eftersom vi ska ha kalas för mamma som fyllde år tidigare i veckan.

Jag ska snart kolla in Anne Lundberg och Paul Svensson på SVT men först – recept på den här Ottolenghisalladen med päron och pecorino som vi faktiskt åt för första gången på nyårsafton förra året. Så. Himla. God. Vi åt den som tillbehör till en ostbricka för några veckor sedan och den var exakt så god som jag kom ihåg den. Prova!

Sallad med päron och pecorino

2 portioner

3 msk citronjuice

1 msk sherryvinäger

1 stor fänkål, mandolinad

2 msk olivolja

1,5 tsk hel kummin

1 tsk lönnsirap

salt, nymald svartpeppar

10 g färsk dill

75 g rucolasallad

3 päron (gärna conference)

60 g pecorino, hyvlad

Blanda citronjuice och sherryvinäger i en stor skål. Blanda ner fänkålen och låt dra i några minuter och rör runt lite då och då. Blanda olja, kummin, lönnsirap, salt och nymald svartpeppar i en mindre skål och tillsätt citronen och sherryvinägern från den stora skålen. Blanda ner finhackad dill, rucolasallad, tunt skivade päron och hyvlad pecorino med fänkålen, häll över dressing och blanda lätt med händerna. Lägg upp på tallrikar och toppa med extra pecorino.