Förra veckan blev vi ofrivilligt ägare till typ 3 kilo sötpotatis eftersom Coop levererat fel varor till oss. Både Calle och Clara rynkar på näsan åt sötpotatis men jag kan tycka att det är gott i måttliga mängder, så när jag funderade på vad jag skulle göra med de där sötpotatisarna föll valet till slut på en soppa. För att den inte skulle bli för sötpotatis-ig blandade jag ner ingefära och limejuice, och det blev riktigt gott! Smaken påminner något om morotssoppa tycker jag och föll i alla fall mig och Calle i smaken men Clara ratade den.

För att få mer tugg i den toppade jag soppan med belugalinser och färsk koriander precis innan servering. Supergott!

Sötpotatissoppa med belugalinser
2 portioner + matlåda

400 g sötpotatis
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 cm ingefära
en nypa chiliflakes
7 dl vatten + 1 grönsakbuljongtärning
1 lime, saft och zest
salt, nymald svartpeppar
belugalinser
färsk koriander

Skala sötpotatis, lök och vitlök. Skär i mindre bitar. Fräs lök och vitlök i smör, tillsätt riven ingefära, chiliflakes och sötpotatis tillsammans med grönsaksbuljongen. Låt koka tills sötpotatisen är mjuk, det tar ungefär en kvart. Mixa slät och smaka sedan av med limejuice och zest, salt, nymald svartpeppar och eventuellt chiliflakes. Späd med vatten om du tycker att soppan är för tjock. Häll upp i skålar och toppa med belugalinser och färsk koriander precis innan servering.