Den senaste tiden har jag knappt köpt hem något köttsubstitut alls. Jag tror det är en kombination av att jag lite har tröttnat (för egentligen smakar väl alla fabriksframställda substitut ungefär samma?) och att jag ofta istället använder baljväxter och andra naturliga proteinkällor istället. Det finns dock två produkter jag alltid har hemma pga goda och enkla att använda – tzayspett (perfekt till wok) och Anammas formbara färs (perfekt till köttbullar, biffar).

För ett tag sedan gjorde vi hamburgare, och DET tillhör inte vanligheterna i vårt kök. Vi äter ju ofta lunch på Burgersson och burgar-dosen blir helt enkelt fylld där, och så tycker jag att det kan vara svårt att få till bra, tuggiga burgare hemma men den här varianten med sötpotatis och kikärtor blev faktiskt riktigt bra! Jag använde endast rökt paprika, salt och nymald svartpeppar som smaksättning men go bananas om du har någon favoritkrydda att smaksätta med. Kanske koriander kan vara gott?

Burgare med sötpotatis och kikärtor
2 portioner + matlåda

1 stor sötpotatis (eller 2 små)
1 burk kikärtor
1 ägg
1 dl vetemjöl
1 tsk rökt paprikapulver
salt, nymald svartpeppar
panko att doppa burgarna i
olivolja och smör att steka i

Skala sötpotatisen och riv grovt. Lägg i en skål med kikärtor, ägg och mjöl och blanda. Ta eventuellt ett varv med stavmixern för att mixa en liten del av smeten men låt det även finnas kvar hela kikärtor! Krydda med rökt paprika och nymald svartpeppar (men vänta lite med saltet så att inte smeten blir för blöt). Värm rikligt med olivolja och smör i en stekpanna. Smaka av burgarna med salt och eventuellt mer svartpeppar och rökt paprika. Forma till burgare och doppa i panko. Stek i olivolja och smör på medelvärme, ungefär 2 minuter på varje sida, tills burgarna har blivit gyllene och ordentligt krispiga.