En stor anledning till att både jag och Calle är så intresserade av matlagning är för att vi båda är ohemult nyfikna. Det är just den där nyfikenheten som ofta leder till att vi båda snöar in på allt från mozzarella till drinkar och för mig är den senaste grejen något så enkelt och vardagligt som kryddor. Jag ramlade nämligen över en artikel om kanel (min favoritkrydda, alla kategorier) där det diskuterades vad som är riktig kanel, om kanel är giftigt och om det är nyttigt. Jag bryr mig egentligen inte om kanel är giftigt eller vilka hälsofördelar som finns för jag är övertygad om att det är stora mängder som ska konsumeras innan det blir giftigt, men det jag däremot började fundera över är vad det skulle kunna vara för smakskillnad mellan den “vanliga” kanelen och den som kallas för kanelen med stort k – ceylonkanel.

När vi var i Saluhallen i fredags köpte jag med mig en påse ceylonkanel hem och bara genom att lukta på den kan jag konstatera att jo, det helt klart är skillnad på kanel och kanel. Ceyolankanelen har en mycket sötare smak, och blir aldrig besk på samma sätt som den “vanliga” kanelen kan bli i för stora mängder. Jag tycker dock att “vanlig” kanel är god den med men kan konstatera att de båda antagligen gör sig bäst i olika användningsområden. Spännande!

Med det sagt ska jag snart sätta en kanelbulledeg på jäsning. Jag är ju egentligen inte så mycket för alla dessa dagar där det ska uppmärksammas allt från fikon till hundbajspåsar och gud vet vad mer det är men nu råkar jag ju ha en liten kompis som är förtjust i kanelbullar så det ska hon få när hon kommer hem från föris. De här bullarna är enkla och okomplicerade och eftersom jag är usel på att få till sådär fina snurror brukar jag helt enkelt rulla ihop och lägga i en pappersform istället. Receptet kommer från ICA.

Kanelbullar

20 stycken

25 g jäst

50 g smör

3 dl fet mjölk

0,5 dl socker

en nypa salt

8 dl vetemjöl

100 g smör

0,5 msk mald kanel

0,5 dl socker

ägg & pärlsocker

Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken och värm tills det är fingervarmt. Häll degvätskan över jästen och rör runt tills all jäst löst sig. Tillsätt socker, salt och nästan allt vetemjöl (men spara lite till utbakningen!) och arbeta smidig i maskin tills degen släpper bunkens kanter.

Låt jäsa i 30 minuter under bakduk. Sätt ugnen på 250 grader. Rör ihop smör, socker och kanel till fyllningen och låt stå i rumstemperatur. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig med resterande mjöl om det behövs. Kavla ut till en platta, ungefär 30*40 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop från långsidan. Skär i 2 cm breda bitar och lägg i bullformar. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen i ungefär 8-10 minuter tills de fått fin färg och låt sedan bullarna svalna under bakduk på galler.