När vi var i Saluhallen förra veckan köpte jag med mig ett spanskt paprikapulver hem, Pimentón de la Vera, Dulce. Ottolenghi skriver då och då om paprika som är dulce, vilket innebär att den är galet smakrik och rökig i smaken eftersom paprikan torkas genom just rökning. Fantastiskt gott, kan jag meddela, och den här paprikan smakar som ingen annan paprika jag har smakat innan. Once you go Pimentón de la Vera, you never go back som det gamla djungelordspråket lyder…

Jag har provat kryddan i lite olika rätter, senast i en majonnäs som jag blandade ner i en coleslaw. Jag är i ärlighetens namn inte sådär överförtjust i coleslaw, många gånger för att de är alldeles för kladdiga. De få gånger jag gör coleslaw själv gör jag egen majonnäs och skippar helt crème fraiche, och blandar inte ner mer dressing än nödvändigt. Se receptet nedan som en sorts skiss, och justera mängden dressing efter dina egna preferenser.

Coleslaw med rökt paprikamajonnäs

4 portioner som tillbehör

1 äggula

1 tsk dijonsenap

0,5 msk pressad citron

1-1,5 dl rapsolja (ej kallpressad)

salt nymald svartpeppar

paprikapulver, dulce (rökigt)

Lägg äggulan i en liten skål tillsammans med dijonsenap och pressad citron. Häll i oljan i en svag stråle och vispa runt precis hela tiden tills majonnäsen blivit tjock. Smaka av med salt, nymald svartpeppar och paprikapulver. Jag gjorde min majonnäs dagen innan den skulle användas och hade i ännu lite mer paprikapulver dagen efter (men kom ihåg att det säker skiljer stort på smaken beroende på vilken paprika du använder!)

1-1,5 dl majonnäs

2 msk äpplecidervinäger

0,5 msk socker

1 msk grovkornig skånsk senap

1,5 tsk sellerisalt

paprikapulver, dulce (rökigt)

salt, nymald svartpeppar

8-ish dl spetskål

3 dl rivna morötter

Blanda majonnäsen med äpplecidervinäger, senap och socker och smaka av med salt, peppar och sellerisalt. Riv kålen på mandolin (om ni har en Kyocera precis som jag brukar jag använda tjocklek 3) och riv morötterna grovt. Blanda med majonnäsröran tills allt är täckt. Tycker du röran är för torr – blanda i mer majonnäs, är den för blöt – blanda ner mer kål eller morötter. Smaka av med mer salt, sellerisalt och nymald svartpeppar om det behövs mer untz.