Min första lediga dag har varit allt annat än ledig men imorgon planerar jag att ligga i horisontalläge på soffan och spela Monkey Island ungefär hela dagen. Dagens största bedrift (förutom att jag bakade ett otroligt gott danskt rågbröd på surdeg) får nog ändå vara det faktum att jag rensade ur vår kryddlåda, och kom till följande insikter: Det är helt onödigt för oss att köpa torkade kryddor (av typen rosmarin, timjan osv osv) eftersom vi ALDRIG använder det. Det är helt onödigt för oss att köpa kryddburkar över huvud taget på grund av får ofta slänga alldeles för mycket. Note to self – köp endast kryddor i lösvikt i mindre mängd framöver. Deal? Deal.

De kryddor vi använder mest är bland annat de som finns i receptet nedan – ingefära, kanel och kardemumma (till alla indiska grytor vi brukar göra) och förutom det är det mest vanligheter som chili i alla dess former, salt och nymald svartpeppar som går åt.

Den här äppelkakan, signerad Tina Nordström, är precis en sådan äppelkaka jag tycker om. Den är skånsk, den är kryddig och den innehåller äppelpuré istället för hela äpplen. Kombinerat med täcket på knaprig kavring blir den helt oemotståndlig.

Skånsk äppelkaka

6 portioner (minst…)

1 liten kavring, 500 g

150 g smör

0,5 msk mald ingefära

0,5 msk mald ceylonkanel

0,5 msk mald anis

0,5 msk brödkrydda

0,5 msk mald kardemumma

2 dl strösocker

1,5 kg svenska äpplen

2 dl strösocker

1 citron, rivet skal och saft

1 dl vatten

Sätt ugnen på 175 grader. Skär bort kanterna på kavringen och dela i mindre bitar. Kör till fina smulor i en matberedare (eller riv…) Smält smöret i en stekpanna och stek brödsmulor och kryddor i 5-6 minuter tills brödet är torrt och rostat. Tillsätt sockret på slutet och stek i ett par minuter till (men bränn inte sockret).

Kärna ur äpplena och skär i mindre bitar. Lägg i en kastrull tillsammans med socker, citronskal, citronsaft och vatten. Koka upp under lock och sjud sedan på medelvärme tills äpplena mjuknar. Mosa dem sedan till en grov puré. Smöra en pajform, lägg hälften av brödsmulorna i botten och tryck till dem lätt. Fyll på med äpplepuré och täck med resten av smulorna. Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter och servera ljummen med stora mängder vaniljsås.