Den här helgen har vi fixat det sista på landet inför vintern. De två kvarvarande chiliplantorna har åkt ner på vinterförvaring, olivträdet har fått komma in och jag har planterat vitlök (vilket jag HELT glömde förra året…) Att vara på landet på hösten är svårslaget, måste jag säga. Fina, kalla dagar blandat med ösregn, hummerfiskare på havet, tända ljus och lugn och ro. Hur som helst, mat den här veckan? Den bästa tofun hittills, vegetariska hamburgare och pizza, bland annat.

I måndags bakade jag och Clara buns till kvällens steamed buns-middag. De fyllde vi med pankofriterad tofu med rökt paprika (återkommer med recept, helt klart den bästa tofun vi fått till), kimchi, yuzymajonnäs, rödlök, srirachasås och färsk koriander.

I tisdags skulle jag göra belugabolognese men just när jag fräste på lök och vitlök kom jag på att belugalinserna var slut. Ridå. Ändrade lite snabbt planerna och skopade i en sked ghee, några chiliflakes, en kanelstång och ganska mycket garam masala + röda linser, kokosmjölk och krossade tomater och fick istället ihop en daal. Den åt vi med ris, färsk korianer och papadums.

I onsdags kom vänner över på middag och vi hade egentligen tänkt bjuda på en vegetarisk korma men eftersom det blev daal dagen innan svängde vi istället ihop vegetariska hamburgare gjorda på bland annat riven sötpotatis och kikärtor. De åt vi med en rökt paprikamajonnäs, saltgurka, jalapenos, isbergssallad, lök, tomat och fluffliga hamburgerbröd.

I torsdags gjorde Calle pannkakor till mig (han gör världens bästa pannkakor <3) som vi åt med avokadokräm (blanda avokado med gräddfil, fint hackad rödlök, chiliflakes, salt och lite tabasco) och riven ost (och ok, det slank även ner en efterrättspannkaka – eller två – med pappas jordgubbssylt på…)

I fredags gjorde vi pizza. Den senaste tiden har vi varit bortskämda med att kunna koka tomatsås på färska tomater men den här gången fick det bli på konserverade plommontomater istället. På pizzan hade vi svarta oliver, lök, buffelmozza, pinjenötter och chili.

I lördags lagade vi färsk pasta med blandad svamp (kantareller, skogschampinjoner och ostronskivling) i en gräddig sås och till pastan hade vi en av mina favoritsallader på spetskål och fänkål som mandolinas tunt och sedan blandas med en vinaigrette på olivoja, pressad citron, salt och nymald svartpeppar.

Idag är det söndag och till middag gjorde vi varma mackor! På mina hade jag (en riktigt stinkig) brieost, tunt skivat päron och grovt hackade valnötter och på Calles var det dijonsenap, fänkålssalami och lagrad herrgårdsost.