Enligt sanna ostkännare (vad det nu är…) ska man ABSOLUT inte servera någon form av marmelad till ost, ve och fasa, bomber och granater. Ost ska det vara, och möjligtvis en bit bröd till. Ostkännare världen över får ursäkta, men jag råkar gilla att toppa mina stinkostar med något sött och brukar nästan alltid ha någon form av marmelad eller chutney som tillbehör på ostbrickan.

Sist vi hade MBT bjöd på jag på ett gäng ostar med en morots- och ingefärsmarmelad till. Väldigt gott! Marmelad är för övrigt en sådan sak som jag aldrig mer ska köpa, dels för att vi aldrig äter upp och dels för att det är så otroligt enkelt att göra själv.

Morotsmarmelad med ingefära

4 deciliter

250 g morötter

0,5 msk fint riven ingefära

2,5 dl vatten

4 dl syltsocker

0,5 vaniljstång

0,5 msk rom

0,5 dl färskpressad citronjuice

Skala och riv morötterna grovt. Blanda morötter, ingefära, vatten och syltsocker i en kastrull. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg allt i kastrullen och tillsätt rom. Koka upp och låt småputtra tills marmeladen tjockat, det tar ungefär 45 minuter. Ta kastrullen från värmen och mixa marmeladen slarvigt med en stavmixer, smaka av med citronjuice och tillsätt eventuellt mer vatten om den känns för tjock. Häll upp i rengjorda burkar med lock och förvara i kylen.