Ända sedan jag var liten har jag älskat att äta vaniljsås med sked. Det är alltså ingen överdrift, för jag tycker generellt mer om såsen än själva pajen som serveras till den. Tyvärr finns det ju ingen efterrätt som heter vaniljsås med vaniljsås så när vi hade gäster för några helger sedan gjorde jag en skånsk äpplekaka med vaniljsås, och jag måste faktiskt säga att båda blev otroligt goda (och otroligt söta).

Att göra egen vaniljsås påminner ju mycket om att göra egen glass eftersom man värmer gräddmjölk, vispar ägg och socker och sedan blandar det hela, kokar upp och låter det svalna. Lätt är det också, men kom ihåg att smeten aldrig ska koka för då blir det vaniljsåsdöden dessvärre. Receptet kommer från Köket.

Vaniljsås

4 portioner

1 vaniljstång

2 dl vispgrädde

2 dl mjölk

1 dl strösocker

4 äggulor

Häll mjölken och grädden i en kastrull. Snitta vaniljstången och skrapa ner kärnorna i gräddmjölken (och lägg även ner vaniljstången). Koka upp och låt koka ett par minuter. Ta upp vaniljstången och låt gräddmjölken svalna. Vispa äggulor och socker pösigt. Tillsätt lite av gräddmjölken och vispa lite till. Häll äggblandningen i kastrullen med gräddmjölk och låt sjuda sakta på svag värme UTAN att koka (überviktigt, annars skär den sig!) och vispa hela tiden tills den tjockar. Häll upp i bringare och låt stå kallt i någon timme.