Vi var på landet en snabb sväng i helgen, primärt för att köra båten till vinterförvaringen men också för att skörda det som fanns kvar på våra tomat- och chiliplantor. Och det var en hel del, kan jag meddela. Det här året har chiliskörden varit enorm, och vi fick med oss en stor påse hem. Det är framför allt citronhabanero och cheyenne som vi fått mängder av, och de flesta har vi torkat och mixat till chiliflakes men några har Calle gjort någon slags fermenterad chilisås på efter tips från våra chili-guruvänner i Stockholm. Den chilisåsen står as we speak och gottar till sig i köket och slutresultatet kan vi smaka på om två veckor.

Förutom att skörda chili och tomater märkte jag att vår lilla kryddhörna hade gått bananas efter de senaste veckornas regn så jag klippte av ett helt gäng salviablad och tog med till stan. Salvia är för övrigt en sådan där krydda som vi envisas med att odla varje år, och varje gång vi står där med en jätteplanta vet vi inte riktigt vad vi ska göra med den. Fram tills nu vill säga, för i söndags friterade vi de salviablad vi tog med hem till stan och det blev verkligen jättegott. Det här ska vi helt klart göra igen.

Friterade salviablad

4 portioner

2 ägg

1 krm salt

2 dl vetemjöl

2 dl mjölk

1 msk smält, avsvalnat smör

2 dl färska salviablad

havssalt

ungefär 7 dl rapsolja att fritera i

Vispa ihop ägg, salt och mjöl. Tillsätt lite mjölk i taget under vispning och rör ner smöret. Hetta upp oljan till 180 grader i en kastrull. Doppa salviabladen i smeten och sänk ner dem i oljan. Fritera några i taget tills de blivit gyllene, det tar någon minut. Lägg på ett fat med papper så att de får rinna av och strö över havssalt.