Det här receptet på granola har hängt med oss ett bra tag nu och tidigare idag plockade jag ut en plåt ur ugnen som har fått stå på tork sedan igår kvälll. Oh the joy! Nu ska jag ta en skål fil och toppa med det här så sover jag förhoppningsvis gott i natt (det vill säga, så gott man sover när man är i vecka 36 av en graviditet…)

I Johans recept har man orostade kokosflingor, men jag har nästan alltid den rostade varianten hemma så istället för att blanda i dem i början rör jag istället ner dem samtidigt som tranbären.

Johans granola

1 burk

5 dl havregryn

2 dl orostade kokosflingor

1 dl hasselnötter

1 dl solrosfrön

1 dl pumpafrön

1 dl torkade tranbär

1 stor apelsin, skal och juice

3 msk kokosolja

3 msk honung

1 tsk kanel (minst)

Sätt ugnen på 160 grader och blanda alla torra ingredienser förutom tranbären i en stor bunke. Blanda apelsinskal- och saft med kokosolja, honung och kanel i en kastrull och värm lätt tills allt smält ihop. Häll blandningen i bunken och blanda ordentligt med händerna så att allt blir täckt av det blöta. Lägg på en bakplåtspapperklädd plåt och fördela jämt över hela plåten. Grädda i mitten av ugnen i 30 minuter och rör runt två gånger (minst) under den tiden. När 30 minuter har gått brukar jag stänga av ugnen och lämna ugnsluckan på glänt och låta granolan stå kvar i ugnen över natten. Blanda i tranbären (jag tycker det är godast att dela dem i mindre bitar om de är väldigt stora) när du häller över granolan i en burk.